Best Seat Productions

- et danseteater

Best Seat Productions er et danseteaterkompani med base i Trondheim og Oslo, og består av Lisa Birkenes Thun og Emilie Thun. Kompaniet ble stiftet i 2015, men har samarbeidet i produksjoner tidligere. Emilie og Lisa er søstre og har utdanning under hvert sitt kunstneriske felt; Emilie er danser og har en bachelor i moderne-og samtidsdans ved Kunsthøgskolen i Oslo. Lisa er skuespiller og har en bachelor i teaterproduksjon og skuespillerfag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT, nå Nord Universitet).

 

Kompaniet forsker, naturlig nok, innenfor danseteater-sjangeren. Med inspirasjon fra ulike kompanier og kunstnere som blant annet Jo Strømgren kompani, Romeo Castelucchi, Ohad Naharin, Batsheva dance company, SITI Company, og Erna Omarsdottir har kompaniet allerede skapt et spennende sceneuttrykk og formidlingsmetode som allerede i startfasen vekket interesse.
 

Kompaniet jobber i et kunstnerisk landskap med et åpent utgangspunkt der alt kan skje. Med selvskrevne tekster og bevegelsesarbeid av høy kunstnerisk kvalitet, leker kompaniet seg og lager historier mennesker kan kjenne seg igjen i. Dette gjenspeiles godt i kompaniets første produksjon, "Oss imellom".  Dette blir en helaftens forestilling, men enn så lenge har kompaniet laget en mindre visning av produksjonen, som blant annet har  turnért med Den Kulturelle Skolesekken, hatt opptil flere studiovisninger, og opptrådt både under "Byfestival - med dans på programmet" i  Oslo, og under kulturnatt i Trondheim i 2016.

 

I forbindelse med med DKS-turnéen ble kompaniet oppfordret til å utarbeide en workshop i danseteater. Denne har de turnért med både på skoler, og i andre sammenhenger. 

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

"Oss imellom"

Vi er to mennesker som kjenner hverandre svært godt, men samtidig ikke. Som søstre har vi i grunn vært sammen helt siden den siste av oss ble født. Vi vet mye om hverandre. Samtidig aner vi ingenting. I dag står vi her som to ukjente som har opplevd mye forskjellig og også mye av det samme. Vi har presset oss selv, hatt skyhøye forventninger, som også til tider har blitt til virkelighet, og  da danset på en lilla sky over hvor flinke vi var. Samtidig har vi også blitt forbigått, sett forventingen og tanken om det som skulle bli akkurat sånn, fordufte som om det aldri har eksistert. Vi har presset oss for hardt, gått i bakken på grunn av vår egen innsats og forventning til oss selv, kommet oss opp igjen og oppnådd noe nytt. Noe vi kanskje ikke hadde regnet med.  Vi har elsket, hatet, blitt elsket, og kanskje hatet, såret og blitt såret. Vi har vært gjennom mye. Akkurat som deg, og alle andre. Samtidig våkner vi opp hver dag og tenker at dagen i dag skal bli bra, og helst innholdsrik.

 

...og her starter dagen. Eller her starter forestillingen. Med arbeidstittelen ”Oss i mellom” har kunstnersøstrene Emilie og Lisa Thun beveget seg inn i en verden som består av, ja, folk flest egentlig. Men hvem er egentlig folk flest? Gjennom researcharbeid og samtaler med kjente og kjære, samt totalt ukjente, har kompaniet Best Seat Productions forsket på hvordan vi mennesker oppfører oss mot hverandre, og hva som påvirker oss når vi ikke er alene, og også hva vi gjør når vi faktisk er alene og tror ingen ser eller hører oss. For hva gjør vi egentlig når vi er alene og noen andre ikke ser? Er det annerledes enn når vi er med noen? Og hvem kan vi egentlig være sammen med for å føle at vi kan være ”oss selv”? Hvem er egentlig ”oss selv” når alle disse lagene av ytre påvirkninger er skrelt bort? På én dag kan alt skje. Samtidig kan vi ha dager der absolutt ingenting skjer. Vi kan være i en berg og dalbane både opplevelses- og følelsesmessig, eller vi kan sitte helt stille og bare se verden som et saktegående tog vi ikke kommer til å rekke, selv om vi kanskje prøvde. To mennesker kan oppleve hver sin versjon av dagen, på samme dag. Så hva skjer da om disse to treffer hverandre. Tilpasser de seg, eller fortsetter de dagen som den har vært? Eller er det på tide å bare gi litt faen og leve?!

 

Ved å forske på relasjoner, ytre påvirkninger og følelser alle vi mennesker har, tar Best Seat Production deg med inn i et univers der danseteater-stilen får utfolde seg til det fulle. Med sitt sterke fysiske uttrykk og tekster av høy kunstnerisk kvalitet ligger dette an til å bli en forestilling fylt med humor, drama, og en god dose selvironi som folk flest kommer til å kjenne seg igjen i.

 

                                                                           For helt ærlig talt… Hva er det vi prøver å skjule egentlig?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

"Oss imellom", på veien.

Tekst og bilder som følger er dokumentasjon av hva som har skjedd med produksjonen den siste tiden. Endelig premieredato er ikke fastsatt, men kompaniet har som mål å ha den våren 2020. Mer informasjon kommer.

Best Seat på turné
med Den Kulturelle Skolesekken
+ ny workshop!

Våren 2017 turnérte Emilie og Lisa Thun i Best Seat Productions med Den Kulturelle Skolesekken Trondheim. De viste utdrag fra forestillingen "Oss imellom", og utarbeidet i tillegg en workshop i danseteater. De turnérte på både barneskoler og ungdomsskoler og underviste også videregående elever. Opplegget ble tatt svært godt i mot, og kompaniet ser fram til nye turnéer i tiden som kommer. Workshopen kan tilpasses de fleste aldersgrupper, og passer uansett om man har bakgrunn innen teater og dans eller ikke. 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Residens, studiovisning,
Byfestival i Oslo,
Kulturnatt i Trondheim
OG workshop-turné!!

(skrevet av Lisa Birkenes Thun, 2017)
Residens og Byfestival om hverandre
I det siste har det skjedd mye spennende med
kompaniet; vi har vært så heldige å hatt
residens på DansiT med påfølgende studiovisning der, samt en residensuke litt senere som resulterte i en 15 minutters visning
vi spilte under "Byfestival - med dans på programmet" på Sukkerbiten i Oslo. Som du ser hadde vi det megagøy, og vi fikk svært positive tilbakemeldinger på arbeidet vi har gjort så langt, noe som fryder et skuespillerhjerte som har fått anledning til å bevege seg inn i en mer danserisk verden i det siste. Siden studiovisningen vi hadde i Trondheim tidligere i vår har vi bearbeidet materialet og spisset det litt mer, samtidig som vi har gjort som vi sier vi skal gjøre; gi litt faen. For det er jo det vi vil forestillinga skal handle om. Relasjoner, ytre påvirkninger og sosialtmiljø som former hvem vi er og hvordan vi oppfører oss, både alene men også sammen med andre. Hva skjer når vi plutselig bestemmer oss for å rive barrierene? Vel, vi rev noen barriere følte vi vel selv da vi skulle opptre for en stor andel dansere, scenekunstnere og bare generelt folk som ville se på kunst mens de tok en øl i sola. PERFEKT publikum, for de kjenner ikke oss, og vi kjenner ikke dem, men sammen ble det super stemning, og vi fikk enda større pågangsmot på å peise på videre.


WORKSHOP + visning
Vi er nærme målet om en helaftens forestilling, men fokuset vårt nå har også endret seg litt. Vi arbeider nemlig med en workshop i danseteater som skal ut på turné våren 2017, med DKS Trondheim. Turnéen blir bestående av en 20 minutters visning først og noen timers workshop etterpå der elever, i første omgang fra ungdomsskolen, skal få et innblikk i danseteaterverden. Vi legger opp workshopen på den måten at den kan tilpasses ulike målgrupper, og tar også i mot forespørsler om workshopen ønskes til danseskoler, teaterskoler, kulturskoler e.l nær deg. Interessert? ta kontakt her :)

KULTURNATT i Trondheim 16 september 2016

16 september ble det holdt en minivisning av forestillingen "Oss imellom" under Kulturnatt i Trondheim. Visningen fant sted på DansiT i Trondheim. 

 

Foto: Jan Khür

Foto: Jan Khür

Foto: Jan Khür