GiAltNå!!

GiAltNÅ!! er et kompani bestående av Erik Bauck Bårdstu, Lisa Birkenes Thun og Kristoffer Veiersted. Det ble stiftet i 2013 i forbindelse med skuespillernes avgangsforestilling. Lisa, Erik og Kristoffer studerte sammen ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag og dette ble deres bacheloroppgave. Med seg på laget hadde de forfatter og dramatiker Eirik Fauske, og regissør Erlend Samnøen. Sammen lagde de forestillingen "Krig og fred" med tekst skrevet av Fauske og regi av Samnøen.

 

Kompaniet arbeider svært fysisk både med og uten tekst, noe som resulterer i et litt annerledes uttrykk enn hva man kanskje er vant med. De har arbeidet med teknikker som viewpoints og Suzuki, sammen med regissør og danser Erlend Samnøen. Kompaniets stil har vist seg å bli deres store fordel og sammen har de turnért rundt med forestillingen "Krig og fred", også for Den Kulturelle Skolesekken for videregående. De har truffet en målgruppe som kanskje ikke vanligvis er den man finner i teatret, og det med stort hell. Med sin upompøse fremtoning, ærlige og til tider svevende tekster og fantastiske bevegelsearbeid har kompaniet skapt et nytenkende og spennende uttrykk som har hanket gode kritikker og stor interesse fra andre både scenekunstnere, ungdom og voksne rundt om i Norges land.

 

Kompaniet planlegger en ny produksjon, men det er foreløpig uklart t når og hvor den finner sted.

 

Mer informasjon kommer.

Photos: Eirik Brenne Torsethaugen
ALL photorights/copyrights reserved Eirik Brenne Torsethaugen

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Konseptet krig er moderne som aldri før. Norge har inntil nylig vært bidragsyter i en «ikke-internasjonal væpnet konflikt». USA fører sin «krig mot terror». Anslag over jordas ressurser i framtida er mildt sagt pessimistiske, og frykten for konflikter er derfor reell. Men ordet krig blir tolket, brukt og opplevd forskjellig av «statsråden», «dama i gata», og «det sivile droneofferet i Pakistan», og metodene for å trappe opp til krig er mange og ulike. «Krig og fred» er en forestilling om hvordan vi forstår og forholder oss til konseptet krig i et fredelig demokratisk samfunn.

 

Utgangspunktet for forestillingen er 3 unge skuespillere som spiller "seg selv". De er på et nachspiel og det er dagen før én av dem skal reise til Afghanistan for å være med i krigen. Kjæresten hans prøver å overtale ham om at det ikke er noe vits, at én mann ikke kan gjøre noe forskjell uansett, og at vi bare burde la "de der nede" være. Den tredje personen på nachspielet fabulerer en historie om en familie, ei kiste, et droneangrep, en sønn som aldri kom hjem. "Krig og fred" er en moderne forestilling som tar opp denne tematikken på en ny måte ved å ikke påstå noen verdens ting. Samtidig som den er provoserende vekker den også medlidenhet for de som drar over til den"andre siden" for å prøve å gjøre verden til et bedre sted, ved å delta i det mange av oss fremdeles kaller krigshandlinger, uavhengig av hvor vi kommer fra.

 

Med flere lag fiksjon, og til tider det vi kan se på som parallelle historier, tar kompaniet GiAltNå!!" deg med inn i en verden der ingenting er riktig, men mye er galt, og vi kan ikke forstå det. Så de prøver som best de kan ved å late som, ønske seg en virkelighet og lengte etter noe som ikke er der. De unge skuespillerne har høstet flotte kritikker for sine sceneprestasjoner både på det fysiske og tekstlige planet, og som et kompani står de fjellstøtt.

 

Siden premieren i 2013 har forestillingen blant annet blitt spilt under Markedet for scenekunst i Sandefjord, på Dramatikkens Hus i Oslo, samt en lengre DKS-turné for videregående skoler i Sør-Trøndelag, Teaterhuset Avant Garden m.m. Forestillingen har truffet riktig målgruppe ved å satse på videregående-elever da denne gruppa ikke er langt fra skuespillerne selv i alder, og kan relatere seg til tematikken og måten det tas opp på. Tilbakemeldingene fra elever har vært så godt som utelukkende positive og kompaniet har selv blitt overrasket over hvor mye provokasjon og interesse stykkethar skapt hos publikum. Med Fauskes snodig-vakre tekster og Samnøens uredde regi har dette blitt en liten perle av en forestilling som appellerer til et bredt publikum. Dette er en viktig forestilling, kanskje enda mer nå enn da den først ble satt opp i 2013.

Medvirkende, fra original oppsetning 2013:
Dramatiker: Eirik Fauske
Regi: Erlend Samnøen
Skuespillere: Eirik Bauck Bårdstu, Lisa Birkenes Thun, Kristoffer Veiersted.
Scenograf/kostyme: Marie Steen Lövendahl, Ingrid Tønder Lysdesigner/-tekniker: Eirik Brenne Torsethagen Lyddesigner/-tekniker: Jørgen Noodt Skjærvold Dramaturgisk innspill og lydkonsulent: Per Platou Dramaturg tekst: Kai Johnsen
Produsent: Eirik Fauske, HiNT og Anita Basmo Bjørnstad(2013)
Grafisk design: Kristian Kaupang.


Ønsker du denne forestillingen til ditt teater, eller en scene, skole e.l nær deg?  Ta kontakt her.

"Krig og fred"

Photos: Eirik Brenne Torsethaugen